Városlista
2024. május 26, vasárnap - Fülöp

Hírek

2023. December 21. 08:00, csütörtök | Külföld
Forrás: MTI

Ukrajna jövőre több mint egymillió drónt gyárt

Ukrajna jövőre több mint egymillió drónt gyárt

Ukrajnában jövőre egymillió felderítő, több mint 10 ezer közepes hatótávolságú támadó és több mint ezer darab ezer kilométeres hatótávolságú drón gyártását tervezik - közölte a stratégiai iparágakért felelős ukrán miniszter

A tárcavezető visszautalt arra, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnök keddi évzáró sajtóértekezletén egymillió drón gyártásáról beszélt. Ezt pontosítva, kijelentette, hogy ez csupán a felderítő drónokra vonatkozik. Kiemelte, hogy decemberben egy hónap alatt 50 ezer új felderítő drónt gyártanak Ukrajnában. "Emellett már több mint tízezer közepes hatótávolságú támadó drón gyártására vagyunk képesek" hangsúlyozta Kamisin.

A Nemzetközi Vöröskereszt ukrajnai szervezete arról adott hírt, hogy a dél-ukrajnai Herszon városának éjszakai orosz ágyúzása következtében megsemmisült egy raktár, amelyben a régió lakosainak szánt humanitárius segélycsomagokat tároltak. A közlemény szerint senki sem sérült meg, de az összes humanitárius segély elégett.

A Kijevi Nemzetközi Szociológiai Intézet (KMISZ) által december 4-10. között végzett, szerdán nyilvánosságra hozott felmérés azt mutatta, hogy az ukránok 72 százaléka negatívan reagálna Valerij Zaluzsnij, az ukrán fegyveres erők főparancsnokának menesztésére. Az utóbbi időben láttak napvilágot olyan híresztelések, amelyek szerint a főparancsnok és Zelenszkij elnök között nézeteltérések vannak. A megkérdezett ukránok 43 százaléka szerint lehetnek bizonyos nézeteltérések vagy súrlódások Zelenszkij és Zaluzsnij között, azonban mindössze 8 százalékuk tartja ezeket nagyon súlyosaknak. A felmérés résztvevőinek 39 százaléka szerint egyáltalán nincs semmiféle nézetkülönbség az államfő és a főparancsnok között.

Az ukrán vezérkar legfrissebb, szerdai összesítése szerint az orosz hadsereg ukrajnai embervesztesége hozzávetőleg meghaladta a 349 ezret. Az ukrán erők előző nap megsemmisítettek egyebek mellett 16 orosz harckocsit, 16 tüzérségi rendszert és 17 drónt.

Fotó: Illusztráció

Címkék: háború, Ukrajna

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 25. 08:13, szombat | Külföld

Putyin: Zelenszkij legitimitása megszűnt

Megszűnt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök legitimitása, a kérdés az, hogy kivel kell tárgyalásokat folytatni Ukrajnában - jelentette ki Vlagyimir Putyin orosz államfő Minszkben.

2024. Május 23. 08:07, csütörtök | Külföld

Románában épül meg Európa legnagyobb lőporgyára

Csaknem 400 millió eurós beruházásból Romániában, Brassó megyében épül meg Európa legnagyobb lőporgyára - erősítette meg Nicolae Ciuca szenátusi elnök, volt kormányfő szerdán Bukarestben.

2024. Május 22. 07:38, szerda | Külföld

Megkezdődött a taktikai atomfegyverek bevetésére kiképző orosz hadgyakorlat

Megkezdődött a taktikai nukleáris fegyverek előkészítésére és alkalmazására kiképző hadgyakorlat első szakasza Oroszországban - közölte kedden a védelmi minisztérium.

2024. Május 22. 07:28, szerda | Külföld

Kibocsátották a kolozsvári metróvonal építési engedélyét

Kibocsátotta a kolozsvári metróvonal építési engedélyét a Kolozs megyei önkormányzat kedden - írta a megyei közgyűlés közleményére hivatkozva az Agerpres.