Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2015. December 14. 12:56, hétfő | Helyi
Forrás: sopron.hu

Ünnepség a soproni hűség napján - Átadták a városi díjakat, érmeket, kitüntetéseket

Ünnepség a soproni hűség napján - Átadták a városi díjakat, érmeket, kitüntetéseket

Az 1921. december 14-ei népszavazás évfordulójára emlékeztek ma Sopronban, arra, hogy a soproniak és a környező településeken élők szavazhattak arról, magyarok maradnak vagy Ausztriához akarnak tartozni.

A népszavazás eredményeként Sopron és a környező nyolc település Magyarország mellett szavazott. Ma a Liszt-központban tartották a hűség napi ünnepséget, amelyen a hagyományok szerint átadták a város legrangosabb kitüntetéseit vasárnap.

– A népszavazási területen más politikának, mint a magyar politikának érvényesülnie nem szabad – idézte Firtl Mátyás, országgyűlési képviselő Östör József, 1922. december 7-én a nemzetgyűlésben elhangzott szavait. Hozzátette, a Széchenyi szellemiségére jellemző harcias tűznek, hideg szenvedélynek, realitásnak kell érvényesülnie most is ahhoz, hogy magyarnak tarthassuk meg Sopront, Magyarországot, Európát Európának. Az 1921-es hűségről kell tanúbizonyságot tennünk, hogy megőrizhessük értékeinket, kultúránkat, identitásunkat.

Az ünnepi szónoklat után Fodor Tamás polgármester immár hatodszor adta át a legtehetségesebb hallgatónak járó Széchenyi István Tanulmányi Ösztöndíjakat.

Sopron polgármestere köszöntőjében kiemelte: Ma is időszerűek Gróf Széchenyi István korszakformáló eszméi, tevékenysége, mindaz, amit örökségül hagyott nemzetére. Sok értékes erényeinek egyike a műveltség, a tudás, a szorgalom, melyet a haladás elengedhetetlen feltételének szabott.

A Széchenyi Tanulmányi Ösztöndíj támogatásában részesült Zieger Flóra, Kuslits Katalin, Katona Ramóna, Németh Zsuzsa, Zimmer Norbert.

Savanyú Gergely, a Petőfi-színház színésze olvasta fel a kitüntetettek méltatását, átadás közben pedig a Liszt Ferenc Szimfonikus Zenekar tagjai adtak elő repertoárjukból.

Sopron város legrangosabb kitüntetéseit Firtl Mátyás, Sopron és térsége országgyűlési képviselője, dr. Fodor Tamás polgármester, dr. Simon István alpolgármester adta át az ünnepségen.

Sopron idei díszpolgára Hertay Mária festő-grafikus betegsége miatt nem tudott részt venni az ünnepségen.
Köszönő szavait barátnője Mádl Katalin tolmácsolta: ...lélekben sosem szakadtam el születésem helyétől. Ágoston Ernő, Horváth József festők tanításai felejthetetlenül élnek szívemben. Régi jó városom, hát sosem felejtettél el engem.

A Kitüntetettek névsora

Sopron idei díszpolgára Hertay Mária Munkácsy-díjas grafikusművész. Megosztott Pro Urbe Sopron díjat kapnak Fülöp Zoltán és Lobenwein Norbert, a VOLT Fesztivál szervezői.

Posztumusz Pro Urbe Sopron díjban részesült néhai dr. Winkler Gábor építész. Civitas Fidelissima díjassá vált decemberben dr. Faragó Sándor, a Nyugat-magyarországi Egyetem rektora, valamint a Bánfalvi Kórus. Dr. Király Jenő díjas lett dr. Freyler Alice szemész főorvos, a Humanitás díjat pedig Filepné Deák Éva, a Szent Benedek Idősek Háza nővére vehette át.

Sopron Kultúrájáért díjasa Fodor György, a város számos kiállításának rendezője. Sopron Kiváló Pedagógusa díjjal ismerték el dr. Rónai Ferenc és Tulok Jenő munkáját. A Sopron Sportjáért díjat Márta György, a Soproni Vasutas Sportegylet Tenisz Szakosztályának vezetője érdemelte ki. Wälder József-díjat kapott Gács László mérnök, Ifj. Flandorffer Ignác-díjat pedig ifj. Dívós István, a térség legnagyobb mezőgazdasági szaküzletének vezetője vehetett át. Sopron Ifjú Tehetsége idén Horváth Renáta balett táncos. Sopron Szolgálatáért díjat Nagy Gábor tűzoltó érdemelt.

Sopronért Emlékéremmel ismerték el dr. Barna Krisztina, Erdélyi Géza, Horváth Lajos, dr. Kuntár Ibolya, Németh Rita, Poór Brigitta és Vigné Kovács Margit munkásságát.

Posztumusz polgármesteri oklevélben részesült Szántó Sándor: leévülhetetlen érdemeket szerzett a soproni lövész sport újraélesztésében, továbbá alapító tagja volt a polgárőr egyesületnek. Baumgartner Ervin: ötlete nyomán készült el a Doberdónál elesett magyar katonák emlékműve. Az alkotást azonban barátai már őnélküle állították fel. Mindketten 2013. áprilisában tragikus körülmények közt hunytak el.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 15:52, csütörtök | Helyi

Idén is nagyot dobbant a SopronFest

Májusban közel 100 helyszínen 300 program várja a fesztiválozókat Sopronban. Hazai és külföldi előadók, podcast-beszélgetések, kiállítások, túrák és sok más különböző esemény színesíti a SopronFest kínálatát.

2024. Április 24. 16:42, szerda | Helyi

A baloldal belharcaitól hangos Sopron

Az elmúlt hetekben számos belső konfliktus került nyilvánosságra a soproni baloldali pártok és jelöltek háza tájáról, ennek eredménye, hogy a felek még egymással is képtelenek szót érteni.

2024. Április 20. 17:25, szombat | Helyi

Népszerű a Gondosóra program Sopronban is

Több ezer soproni idős igényelte a gondosórát, amely a nap 24 órájában szolgálja biztonságukat.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Helyi

Sopron továbbra is az egyik legbiztonságosabb város

Rendészeti Integrált Központ épült Sopronban és városszerte helyeztek el térfigyelőkamerákat, sebességmérőket és alakítottak ki korszerű gyalogos-átkelőhelyeket az elmúlt években, melyek a soproniak biztonságát szolgálják.