Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Július 04. 07:32, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Utazást segítő applikációt fejlesztenek vakoknak és gyengén látóknak

Utazást segítő applikációt fejlesztenek vakoknak és gyengén látóknak

Vakok és gyengén látók számára fejlesztett utazást segítő applikációt egy magyarok által vezetett nemzetközi konzorcium.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. tájékoztatása szerint az általuk vezetett - magyar, osztrák, spanyol, portugál és brit partnerekből álló - konzorcium az úgynevezett VUK projekt (Visionless sUpporting frameworK - Látássérült embereket támogató keretrendszer) keretében a városi közlekedésben használható, háztól házig navigáló rendszert fejlesztett a vakoknak és a gyengén látóknak. A hanggal is vezérelhető navigációs és közlekedést segítő rendszer magyar, angol és német nyelven is működik. A mobil eszközökön is használható navigációs alkalmazást - amely a piaci bevezetés küszöbén áll - nyolc partner összefogásával hozták létre.

A 2016-ban indult, 36 hónap alatt megvalósított projektet az uniós Horizont 2020 keretprogram AAL (Active and Assisted Living - Tevékeny és önálló életvitel) pályázati programjából, valamint a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal hazai forrásaiból finanszírozták.

Az Európai Bizottság által 2008-ban kezdeményezett AAL-program célja, hogy innovatív infokommunikációs technológiai megoldások szülessenek az idős emberek életminőségének javításáért. Az AAL-pályázatokhoz a kezdeményezésben részt vevő tagállamok társfinanszírozást vállalnak, erre Magyarország a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapból évente mintegy 150 millió forintot biztosít. 2014 óta 13 nemzetközi projektben 24 magyar partner működött vagy működik közre sikeresen.

A Vakok Európai Szövetsége szerint Európában nagyjából 30 millióan vannak a látásukban valamilyen szinten korlátozott emberek. Az öregedő társadalmak miatt egyre nagyobb részük – jelenleg csaknem 70 százalékuk – a hatvan év feletti korosztályhoz tartozik; számukra az olyan hétköznapi tevékenység is kihívást jelent, mint az utazás.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.