Városlista
2024. április 18, csütörtök - Andrea

Hírek

2022. Augusztus 27. 10:06, szombat | Belföld
Forrás: mti/illusztráció: pixabay

Vádat emelt az ügyészség a váli hőlégballon-baleset okozója ellen

Vádat emelt az ügyészség a váli hőlégballon-baleset okozója ellen

Vádat emelt a Székesfehérvári Járási Ügyészség azzal a férfival szemben, aki a légi közlekedés szabályainak megszegésével halálos balesetet okozott 2020. szeptember 5-én a Fejér megyei Vál határában.

A Fejér Megyei Főügyészség az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: légi közlekedés gondatlan, halált okozó veszélyeztetésének vétsége miatt emeltek vádat, szabadságvesztés kiszabását, továbbá a légi járművek vezetésétől eltiltást indítványoztak.

A vádirat szerint a baleset idején a férfi légi járművezetőnek szakszolgálati és oktatói engedélye is volt, de kereskedelmi célú repülési tevékenység végzésére nem. A vádlott Baracska mellett egy szántóföldről szállt fel a hőlégballonnal, amelyben három utas tartózkodott. Leszálláskor Vál térségében a légi jármű kosarának a sarka a földben elakadt, majd egy kisebb emelkedés után a kosár ismét leért a szántásba, a becsapódásoktól az egyik gázpalackból ömleni kezdett a gáz a kosár belsejébe. A nyitva maradt őrláng lángra lobbantotta a kosarat és azonnali égési sérüléseket okozott a kosárban tartózkodóknak.

Ekkor a vádlott a légi jármű parancsnokaként az utasokat magukra hagyva, segítségnyújtás nélkül kiugrott a kosárból, majd őt követte két utas is, ám a harmadik utas már nem tudott kiugrani. A légi jármű irányítás nélkül, lángolva haladt tovább, majd egy robbanás után a sértettel lezuhant: a nő a helyszínen életét vesztette.

A hőlégballont elhagyó két sértett másodfokú égési sérüléseket szenvedett, egyiküknél a kézujjakat érintő maradandó fogyatékosság is kialakult.

A baleset elsődleges oka az volt, hogy a vádlott a tulajdonában és üzemeltetésében lévő légi járművön ismeretlen eredetű, karbantartás és vizsgáztatás nélküli alkatrészeket használt a gázégőkhöz elvezetésére, megszegve ezzel a műszaki előírásokat. A baleset bekövetkeztében meghatározó szerepet játszott továbbá, hogy a vádlott a leszállást nem elzárt őrláng mellett hajtotta végre, valamint annak ellenére használt közösítőt a gázrendszerhez, hogy az adott típusú ballonhoz az nem engedélyezett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére