Városlista
2022. augusztus 19, péntek - Huba

Hírek

2012. Március 06. 14:05, kedd | Külföld
Forrás: OrientPress

Változnia kell Putyin politikájának

Változnia kell Putyin politikájának

Oroszországban engednek a gyeplőn, de azért a korbács is előkerül – így kommentálta a tegnap tartott elnökválasztást Gereben Ágnes szakértő.

Hétfőn hivatalosan is bejelentették Vlagyimir Putyin győzelmét, aki előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 63 százalékát szerezte meg.

Gereben Ágnes a Gazdasági Rádiónak azt mondta, a választásokat követően meg kell változnia Putyin politikájának. Szerinte a tüntetésekkel Oroszországban is elindult az a folyamat, ami Észak-Afrikában kezdődött meg tavaly.A választási eredményekre a moszkvai tőzsdén első reakcióként emelkedtek az árfolyamok. Elemzők szerint Vlagyimir Putyin győzelmének hosszú távon is pozitív hatása lesz, azok a befektetők ugyanis, akik a decemberi nagyszabású tüntetések idején elpártoltak Oroszországtól, ismét aktivizálhatják magukat az orosz tőkepiacon.

Közben Putyin ellen tüntettek Moszkvában. A Puskin téren több százan gyűltek össze. A rendfenntartók kiszorították a demonstrálókat a térről; több embert őrizetbe vettek. A résztvevők előre hozott parlamenti és elnökválasztást követeltek. A parlamenten kívüli ellenzék azt ígéri, hogy nem hagy fel a tisztességes választásokért és a Putyin távozásáért szervezett akciókkal. Putyin a voksoláson tapasztalt visszaélések kivizsgálását ígérte. Nemzetközi megfigyelők szerint az orosz elnökválasztás tisztaságával komoly problémák voltak; a magyar Alkotmánybíróság elnöke, Paczolay Péter úgy fogalmazott: a választás szabad volt, de tisztasága megkérdőjelezhető.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2022. Augusztus 19. 16:02, péntek | Külföld

Meghaladta a 13 ezret a majomhimlő-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban

Meghaladta a 13 ezret a majomhimlő-fertőzöttek száma az Egyesült Államokban, a legtöbb esetet Kaliforniában és New York államban regisztrálták.

2022. Augusztus 18. 17:04, csütörtök | Külföld

Észak-Karolinában is életbe léphet a terhességmegszakítás tilalmáról szóló törvény

Egy észak-karolinai szövetségi bíróság visszaállította a terhességmegszakítás tilalmára vonatkozó törvényt az állam területén.

2022. Augusztus 18. 13:05, csütörtök | Külföld

Cseh miniszter: szükség lehet a lakossági gázfogyasztás korlátozására

Szükség lehet a cseh lakossági gázfogyasztás korlátozására - mondta a cseh ipari és kereskedelmi miniszter szerdán Prágában.

2022. Augusztus 18. 11:02, csütörtök | Külföld

Elérhető lesz az omikron variáns ellen kifejlesztett vakcina az Egyesült Államokban

Szeptembertől elérhető lesz a koronavírus omikron variánsa ellen kifejlesztett vakcina az Egyesült Államokban, ugyanakkor ősztől leállítják a központi vakcinabeszerzést, az fokozatosan a gyógyszerpiac részévé válik .