Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 05. 05:00, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Van Rompuy: Skóciának át kellene gondolnia függetlenedési szándékát

Van Rompuy: Skóciának át kellene gondolnia függetlenedési szándékát

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke szerint Skócia semmit sem nyerne azzal, ha elszakadna Nagy-Britanniától, a szeparatizmus a múlté, a jövő szava az unió.

A politikus elnökölhet azokon a találkozókon, amelyek célja megvitatni, hogy egy független Skócia csatlakozhat-e az Európai Unióhoz - írta szombaton a The Guardian című brit lap.
Az újság szerint Van Rompuy, aki 2014-ben - amikor a tervek szerint megtartják a referendumot a függetlenségről - még mindig az Európai Tanács elnöke lesz, a YouTube videomegosztó portálon látható felvételen úgy fogalmazott, senki sem nyerhet a szeparatizmusból a mai világban, "amely tetszik vagy sem, globalizált". Mint mondta, "sok fontos feladat áll előttünk, és csak akkor lehetünk sikeresek, ha egyesítjük erőinket, közösen cselekszünk és közös irányt szabunk meg". A jövő szava az unió - hangsúlyozta.
A környezetéből származó információk alapján Van Rompuy azonban nem fog a skót függetlenség ellen kampányolni. "Az elnök soha sem ártaná bele magát nemzeti kérdésekbe. Mindazonáltal Skóciának kérelmeznie kell majd az EU-tagságot", ha valóban elszakad Nagy-Britanniától - idézte a forrást a The Guardian.
A független Skócia EU-csatlakozásáról és tagságáról szóló egyeztetéseket néhány ország - Spanyolország, Ciprus, Belgium - igencsak megnehezítené - idézett tovább a tekintélyes brit lap. A forrás megjegyezte: a belga Van Rompuy támogatta hazájában a devolúciót, Flandria függetlenségét azonban nem.
A hivatalban lévő brit kormány és David Miliband korábbi munkáspárti külügyminiszter a napokban szintén felhívta a skót vezetés és Alex Salmond függetlenségpárti kormányfő figyelmét arra, hogy Skócia EU-csatlakozása nem lenne automatikusan garantált, ha az országrész valóban elszakadna Nagy-Britanniától. Miliband szerint bonyolult csatlakozási tárgyalások várnának Skóciára, és Franciaország például népszavazáshoz köti az EU további bővítését. Salmond ezzel szemben hangoztatja, hogy Skócia nem kerülne ki a közösségből, ha függetlenné válna.

Címkék: Nagy-Britannia-EU

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése