Városlista
2024. július 15, hétfő - Henrik

Hírek

2023. Április 29. 14:20, szombat | Belföld
Forrás: mti

Vatikáni és olasz sajtó: Ferenc pápa Európa lelkét és a békét keresi magyarországi látogatásán

Vatikáni és olasz sajtó: Ferenc pápa Európa lelkét és a békét keresi magyarországi látogatásán

A katolikus egyházfő magyarországi látogatása első napját a béke szorgalmazásának szentelte Európa szívében a L'Osservatore Romano szentszéki napilap beszámolója szerint, miközben Erdő Péter bíboros Magyarország befogadási erejét hangsúlyozta az Il Giornale napilapban szombaton.

A L'Osservatore Romano közölte Novák Katalin beszéde teljes szövegét, mellyel az államfő a Sándor-palotában fogadta Ferenc pápát.

Az olasz katolikus püspöki kar (Cei) napilapja, az Avvenire úgy látta, az egyházfő magyarországi látogatásán "lelket keres Európa számára és békét az öreg kontinensen". Az újság szerint a pápa más kulcstémákat is érintett első beszédeiben: az abortusz tragédiájával szembeni fellépés szorgalmazását, valamint az "ideológiai gyarmatosítás" elkerülését, mellyel kapcsolatban a gender-kultúrát említette meg.

Az Avvenirének nyilatkozó Andrea Tornielli, a vatikáni médiacsoport igazgatója hangsúlyozta, Ferenc pápa Budapestről "a békéről néma Európához" szólt.

A Corriere della Sera megjegyezte, Oroszország megnevezése nélkül Ferenc pápa arra figyelmeztette Európát, hogy senkit sem kezelhet "örökös ellenségként".

Az Il Foglio kommentárja szerint Ferenc pápa "Orbán jelenlétében a népek Európáját áldotta meg", és az EU alapítóatyáit idézve, Alcide De Gasperit, Konrad Adenauert és Robert Schumant, "a székesegyházak Európáját sürgette az absztrakt bürokrácia Európája helyett".

Alessandro Gisotti a vatikáni médiacsoport igazgatóhelyettese a pápai látogatás minden percét közvetítő TV2000 katolikus csatornán kijelentette: nem európai pápa kellett ahhoz, hogy figyelmeztesse Európát az alapítóatyáktól lefektetett értékekre.

"Az én Magyarországom nem a falak országa" - címmel jelent meg interjú Erdő Péter bíborossal, esztergom-budapesti érsekkel a jobboldali Il Giornaléban. Erdő Péter kijelentette, hogy Magyarországot a testvéri befogadás jellemzi: "ha egy tízmillió lakosú ország befogad másfél millió embert egy év alatt, nincsen szó falakról".

A baloldali la Repubblica azt írta, Ferenc pápa szavai a gender-kultúrával szemben Orbán Viktornak szóltak a "kijevi béke közös ügye érdekében". A napilap szerint Ferenc pápa és Orbán Viktor "furcsa párost képviselnek", de az egyházfő budapesti látogatása "a közös pontokra akar rávilágítani, az ellentétek árnyalásával", miután Magyarország támogatja a Vatikán közvetítési szándékát Kijev és Moszkva között a tárgyalások elindítására és a háború terjedése elkerülésére törekedve.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:59, hétfő | Belföld

Hétfőn magas középhőmérséklet, és nagyon erős UV-sugárzás várható

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.

2024. Július 15. 07:58, hétfő | Belföld

Napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal

Jövő héten napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal, a hőség a hét elején tetőzik - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 15. 07:57, hétfő | Belföld

Mentőautó borult fel Budapesten

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a balesetben az oldalára borult - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel.

2024. Július 14. 08:24, vasárnap | Belföld

Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén