Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2011. November 20. 07:21, vasárnap | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI - Fotó: MTI

Vége a félelemnek, itt mindent bevallhatnak

Vége a félelemnek, itt mindent bevallhatnak

Két éven belül minden rendőr-főkapitányságnak ki kell alakítania a megyében legalább egy olyan helyiséget...

Amelyben a gyermekeket életkori sajátosságaiknak megfelelő, speciális körülmények között lehet meghallgatni elszenvedett sérelmükről – közölte Navracsics Tibor szombaton az V. kerületi kapitányság előtt tartott sajtótájékoztatón; a belvárosi épületben már kialakítottak egy ilyen szobát.

A miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter rámutatott, tavaly több mint 15 ezer bűncselekmény történt gyermek- és fiatalkorúak sérelmére, akik azonban sokszor nem merik, nem tudják feljelenteni az elkövetőt, vagy titokban tartják a bűncselekményt, és egész életükben magukban hordozzák ezt a traumát.

Ezért döntöttek a program elindításáról, amely szerint 2014. január 1-jéig a rendőr-főkapitányságok illetékességi területén gyermekbarát meghallgatószobát kell kialakítani. A tárca vezetője azt mondta, elsősorban a megyeszékhelyeket célozzák meg, de örömmel veszik, ha egyéb városokban is létrehoznak ilyen helyiségeket.

Az erről szóló, szombattól hatályos rendelet szerint a gyermekmeghallgató szobát a 14 év alattiak életkori sajátosságainak megfelelően kell kialakítani és berendezni. „A gyermekmeghallgató szoba kialakításának és felszereltségének a gyermek szükségleteihez kell igazodnia annak érdekében, hogy biztosítsa a gyermek lelki és fizikai biztonságát” – olvasható a szabályozásban. Navracsics Tibor az alapvető technikai kritériumok között említette, hogy olyan rejtett, hang- és képrögzítésre alkalmas eszköz legyen ezekben a helyiségekben, amely nem vált ki feszültséget a gyermekekben.

A magyar EU-elnökségnek is az volt az egyik fő célja – idézte fel a miniszter –, hogy a gyermekek európai szinten is fokozott védelemben részesüljenek. Ennek jegyében fogadták el a magyar elnökség alatt például azt az irányelvet, amely az emberkereskedelmen belül a gyermekekkel kapcsolatos emberkereskedelmet szigorúbban bünteti, valamint azt, amely a gyermekekkel szembeni szexuális bűncselekmények fokozottabb büntetését célozza.

A sajtótájékoztatón Rogán Antal, az V. kerület fideszes polgármestere azt mondta, a belvárosi kapitányság központi fekvésű, Budapesten belül is kiemelt szerepű, ezért logikus, hogy az elsők között itt alakítottak ki gyermekmeghallgató szobát, amelyben a meghallgatás „sokkal barátibb hangulatban” folyhat.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.

2024. Április 19. 07:22, péntek | Belföld

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén

Marad az átlagosnál hűvösebb idő a hétvégén is: a hőmérséklet csúcsértéke 11-18 Celsius-fok között alakul, és hajnalban visszatérnek a gyenge fagyok.

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.