Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2012. Március 10. 07:11, szombat | Külföld
Forrás: mno / MTI

Veszélyben 13 millió ember?

Veszélyben 13 millió ember?

Sürgősen tenni kell a Száhel-övezet nyugat-afrikai részén uralkodó szárazság ellen, mielőtt 13 milliós embertömeget érintő humanitárius katasztrófa állna elő.

Figyelmeztetett pénteken az Oxfam segélyszervezet a BBC brit közszolgálati televízió hírportáljának tájékoztatása szerint.

A brit csoport emlékeztetett arra, hogy a nemzetközi közösség tavaly túl sokáig késlekedett a kelet-afrikai régiót sújtó éhínségre adott válasszal, ami katasztrófába torkollott. „Emberek milliói vannak egy súlyos válság küszöbén – jelentette ki Mamadou Biteye, az Oxfam nyugat-afrikai regionális igazgatója. – Minden jel arra mutat, hogy a szárazság katasztrófához vezet, ha nem teszünk semmit. A világ ezt nem engedheti meg magának. Összehangolt segítségre van szükség annak megakadályozására, hogy emberek tízezrei essenek a világ önelégültségének áldozatává.”

Az Oxfam ezúttal 36 millió dolláros összeg adományozására szólított fel, amelyet a legsebezhetőbb csoportok megsegítésére lehetne fordítani. Mint a BBC tudósítója elmondta, a problémát tovább súlyosbítják a Mali északi részén a hadsereg és a helyi lázadók között dúló harcok, amelyek miatt több mint 100 ezren menekültek el otthonukból, elsősorban a szomszédos Nigerbe.

A Száhel-övezet a Szahara déli részén található, az Atlanti-óceántól a Vörös-tengerig húzódó 5400 kilométer hosszú sávban. A területhez tartozik Szenegál egy része, Dél-Mauritánia, Mali, Burkina Faso, Dél-Algéria, Niger, Észak-Nigéria, Csád, Szudán, Észak-Kamerun és Eritrea. A térségben az éves csapadékmennyiség csupán 200–800 milliméter közé esik.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.