Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2011. November 20. 07:18, vasárnap | Belföld
Forrás: HírTv

Veszélyes anyagokkal is fűtenek a pénzhiány miatt

Veszélyes anyagokkal is fűtenek a pénzhiány miatt

DVD lemezekkel és olajos dobozokkal is fűtenek több háztartásban Nyugat-Magyarországon.

A 2007 óta megugró gázárak és a szemétszállítási díjak emelkedése miatt sok család így próbál spórolni. A környezetszennyező tüzelés ellen a hatóság tehetetlen, az önkormányzatok eljárást indíthatnak, ha be tudják bizonyítani, hogy valóban veszélyes anyagot égetnek el az emberek a kazánokban.

Egy győri férfi tavaly gázzal fűtött, novembertől áprilisig félmillió forintot fizetett a szolgáltatónak. Számításai szerint az idei telet megússza 60-70 ezer forintból. Válogatás nélkül eléget minden hulladékot, ami a háztartásában keletkezik.

„Tisztában vagyunk vele, hogy környezetkárosító ezeket az anyagokat égetni, a palackot, a sörös dobozt, a papírhulladékot, egyéb hypós vagy olajos dobozt, de egyszerűen rá vagyunk kényszerülve, mert anyagilag most már úgy áll mindenki, nemcsak mi, hanem az egész környéken, hogy muszáj egyszerűen valamit lépni, mert ezeket a költségeket már nem tudjuk fizetni” – mondta el.

A győri mérőállomások csak a belvárosi légszennyezettségi adatokat mutatják, a kertvárosit és a vidékit nem tudják mérni. A veszélyes, káros anyagok elégetése nemcsak környezetszennyező, hanem balesetveszélyes is, gyakran szén-monoxid-mérgezés kiváltója is. A megyei katasztrófavédelmi igazgató szerint öt évvel ezelőtt nőtt meg jelentősen a szabálytalan fűtésből eredő balesetek száma. Tavaly a korábbi 25 helyett több mint 80, sokszor személyi sérüléssel járó kéménytűzhöz vonultak ki a megyében.

A Győr környéki településeken is egyértelműen a rezsiköltségek emelkedésére vezetik vissza a szabálytalan tüzelések okát.

Az ÁNTSZ adatai alapján tavaly Győrben 168, míg Sopronban 70 halálesetet hoztak összefüggésbe a légszennyezettséggel, országosan ez a szám meghaladja az ötezret.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni