Városlista
2024. március 3, vasárnap - Kornélia

Hírek

2012. Február 25. 07:11, szombat | Belföld
Forrás: mno.hu / MTI

Veszélyes lehet az ülésfűtés

Veszélyes lehet az ülésfűtés

A lábszáron jelentkező bőrelváltozással és elszíneződéssel járó úgynevezett pirult bőr (toasted skin) szindrómát okozhat az autóülés-melegítők rendszeres és hosszú ideig tartó használata – figyelmeztetnek szakemberek.

Az Archives of Dermatology című folyóiratban két tanulmány is foglalkozott a közelmúltban a témával. A szakemberek szerint az elváltozást alapvetően az okozza, hogy a bőr hosszú ideig van kitéve magas hő hatásának.

Az ohiói Cincinnati Egyetem orvosi fakultásának bőrgyógyászaként dolgozó Brian Adamst egyik páciense például a lába hátsó részén végigfutó vörös csíkokkal kereste fel. Mint kiderült, a 67 esztendős nő a tél folyamán összesen 130 alkalommal tett 45 perces, és tíz esetben mintegy kétórás utat az autójával, miközben folyamatosan melegítette az ülését.

„Az emberek eleinte gyakran nem hozzák összefüggésbe a bőrkiütéseket a hővel való érintkezéssel, de az elváltozás formája alapján ki lehet találni, hogy valószínűleg az utóbbi okozta a tüneteket”– mondta Jennifer Stein, a New York-i Egyetem Langone Orvosi Központjának bőrgyógyásza, aki nem vett részt a tanulmányokban.

A szakemberek szerint a szindróma inkább csak csúnya és kellemetlen, mint veszélyes. A tünetek pedig maguktól elmúlnak, bár az elszíneződés akár hónapokig is látszódhat. Legegyszerűbben úgy lehet megelőzni, illetve kezelni, ha nem tesszük ki a bőrünket rendszeres és hosszan tartó magas hő hatásának.

Stein szerint a szindróma azért is érdekes, mert jól mutatja a technológiai változásokat: régen a tűzhöz közel ülő embereknél jelentkeztek ezek a tünetek, míg az utóbbi években az íróasztal alatt elhelyezett hősugárzók és az ölben tartott laptopok okoznak hasonló elváltozásokat.

MTI / mno

Ezek érdekelhetnek még

2024. Március 03. 08:59, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 9. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Március 03. 08:55, vasárnap | Belföld

Szentkirályi Alexandra: a kormány jelentősen növelte az egészségügyi kiadásokat

A kormány kiemelt célja, hogy a magyar emberek jó egészségügyi ellátást, az egészségügyi dolgozók pedig még nagyobb megbecsülést kapjanak, ezért az egészségügyre fordított kiadások összegét jelentősen növelte

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Orbán Viktor a kongói elnökkel tárgyalt

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton Félix Antoine Tshisekedivel, a Kongói Demokratikus Köztársaság elnökével folytatott tárgyalásokat a törökországi Antalyában

2024. Március 02. 12:00, szombat | Belföld

Meteorológia: melegrekordokkal indult a március is

Melegrekordokkal indult a március is: megdőlt az országos és fővárosi hajnali melegrekord pénteken - írta a HungaroMet Zrt. a honlapján szombaton.