Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2016. Július 05. 07:23, kedd | Külföld
Forrás: Járai Judit, az MTI tudósítója jelenti:

Viharos időben, de ünnepi hangulatban telt július 4. az Egyesült Államokban

Viharos időben, de ünnepi hangulatban telt július 4. az Egyesült Államokban

Megerősített biztonsági intézkedések mellett, az ország sok vidékén viharos időjárás közepette, de mindenütt parádékkal, felvonulásokkal, koncertekkel

és tűzijátékokkal ünnepelték az Egyesült Államokban az ország függetlenné válásának 240. évfordulóját hétfőn.

Barack Obama elnök olyan "csodának" nevezte az Egyesült Államokat, amelyet óvni és védelmezni kell. Az elnök csak rövid beszédet mondott, mert a zuhogó eső elmosta a Fehér Ház parkjába katonákkal, háborús veteránokkal és családtagjaikkal tervezett kerti partit. Obama elénekelte a Happy Birthday című híres dalt is, amely azonban nem az Egyesült Államoknak szólt, hanem nagyobbik lányának, Maliának, aki július 4-én lett tizennyolc éves.

A kitartó eső ellenére megtartották az ünnepségsorozatot és a tűzijátékot a Washingtontól mintegy húsz kilométernyire fekvő Mount Vernonban, a függetlenségi háborút vezető, majd az Egyesült Államok első elnökévé választott George Washington birtokán, amely ma múzeum. Korabeli ruhákba öltözött statiszták elevenítették fel a 240 évvel ezelőtti életet, és egy George Washingtont játszó színész köszöntötte az egybegyűlteket. Később koszorút helyeztek el Washington és felesége Mount Vernonban lévő síremlékénél.

Washingtonban, a Nemzeti Levéltár előtt szintén korabeli öltözékekben színészek olvasták fel a Függetlenségi nyilatkozatot. A környéken felállított sátrakban pedig - a hideg és az eső ellenére is - kenyérsütő és hotdogevő versenyt tartottak.

Az Egyesült Államok sok nagyvárosában rendeztek nagyszabású koncertet, a texasi Austinban például a veterán countryzenész, Willie Nelson több mint tízezer ember előtt lépett fel.

New Yorkban a manhattani Macy's áruháznál rendeztek felvonulást és tűzijátékot, majd katonazenekar játszott és a Grammy-díjas Jennifer Holliday énekelte el az amerikai himnuszt. New Yorkban egyébként ötezer rendőr volt szolgálatban az utcákon, a Manhattanbe bevezető utakat, alagutakat és hidakat külön ellenőrizték.

Egész napos ünneplés és utcabálok sorozata volt Philadelphiában, Bostonban és Kalifornia nagyvárosaiban is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán rendőrség: Németországban találtak meg 161, Oroszország által elhurcolt ukrán gyermeket

Az ukrán rendfenntartóknak német kollégáikkal együttműködve sikerült azonosítaniuk 161 ukrán gyermeket Németországban, akiket Oroszország hurcolt el otthonukból - közölte az ukrán országos rendőrség szerdán Facebook-oldalán.

2024. Április 17. 13:40, szerda | Külföld

Ukrajnai háború - Az ukrán elnök aláírta a mozgósításról szóló új törvényt

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök aláírta kedden a mozgósítás, a katonai nyilvántartásba vétel és a katonai szolgálattal kapcsolatos egyes rendelkezések javításáról szóló törvényt

2024. Április 17. 13:39, szerda | Külföld

Mateusz Morawieczki: a migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni

A migrációs paktum lehet az a dinamit, amely Európa közepén fog fel robbanni, és ezért is olyan veszélyes - mondta Mateusz Morawiecki volt lengyel miniszterelnök kedden Brüsszelben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.