Városlista
2024. július 15, hétfő - Henrik

Hírek

2012. Február 02. 07:26, csütörtök | Belföld
Forrás: mno.hu/MTI

Viharral tör be a havazás, –25 fok követi

Viharral tör be a havazás, –25 fok követi

Az előrejelzések szerint a jövő hét végéig folytatódik a rekord közeli hideg, a jövő héten néhol akár mínusz 25 fok is lehet.

A MÁV nyitva tartja a pályaudvarok várótermeit, és több helyen átmeneti befogadóhelyeket nyitottak. Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) riasztást ad ki 30 centis hó érkezése előtt.

Reisz András, az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa az MTI-nek azt mondta, a következő napokban egyre hidegebb időre kell készülni. Több helyütt napközben sem lesz mínusz 10 Celsius-foknál magasabb a hőmérséklet, és erős, viharos szélre is számítani lehet. Péntek estétől vasárnap éjfélig várható az országban havazás. Az Alföldön akár 20-40 centiméter hó is eshet, a fővárosban 10-20, a Dunántúlon 5-10 centiméter vastagságú hótakaróra lehet számítani. A jövő héten a havazás megszűnik, de a hét végéig tartós hidegre van kilátás, néhol akár mínusz 25 fokig is csökkenhet a hőmérséklet – tette hozzá Reisz András.

Riasztás hat megyében

A szolgálat csütörtökre hat megyére (Nógrád, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Jász-Nagykun-Szolnok) adott ki elsőfokú veszélyjelzést, mert azokon a területeken a hőmérséklet mínusz 15 Celsius-fok alá süllyedhet.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) riasztást ad ki, ha az Országos Meteorológiai Szolgálat 24 órás előrejelzése szerint legalább harminc centiméteres hó várható. Bakondi György főigazgató azt mondta, a most várhatóhoz hasonló időjárás legutóbb 25 éve, 1987-ben volt.

Az OKF országos központjában szerdán értekezletet tartottak a várható lakosságvédelmi lépések összehangolása érdekében a megyei rendőrfőkapitányok, a katasztrófavédelmi igazgatók, valamint a kormányhivatalok vezetői; utóbbiak január 1-jétől a megyei védelmi bizottságok elnökei is egyúttal. A polgárőrség szintén felkészült a rendkívüli hidegre és a veszélyhelyzetekre, amelyre a Belügyminisztérium és az Országos Rendőr-főkapitányság felhívásával összhangban körlevélben figyelmeztetett.

Nem kapcsolnak ki

A Belügyminisztérium kedden arra kérte az energiaszolgáltatókat, hogy átmenetileg ne kapcsolják ki a fűtést és a villanyt a számláik kifizetésével elmaradásban lévő ügyfeleknél. Szerda estig a Főgáz, a Tigáz, az EDF Démász és az E.ON tett eleget a kérésnek.

Mind a MÁV, mind a GYSEV azt közölte, hogy felkészült a téli zord időjárásra a fennakadások elkerülése, a vasúti pálya szabadon tartása érdekében.

Befogadás

Budapesten és az ország több városában is felkészültek a hajléktalanok fogadására. A MÁV a budapesti fejpályaudvarok (Déli, Keleti, Nyugati), valamint a nagyobb városok pályaudvarainak várótermeit éjszakára sem zárja be.

A fővárosban Csepelen folyamatosan nyitva tartó, hatvan ember befogadására alkalmas krízisközpontot nyitottak, Kőbányán pedig melegedősátrat állítottak fel. A Magyar Máltai Szeretetszolgálat az Etele téri buszpályaudvaron alakított ki ideiglenes befogadóhelyet, amelyet csütörtökön nyit meg. A Baptista Szeretetszolgálat folyamatosan működteti a sürgősségi hajléktalan-ellátást az önkormányzatokkal, polgárőrséggel és rendőrséggel együttműködve.

Készültség a vidéki városokban

Heves megyében a mátrai és a bükki síterepek felé vezető utak biztonságára is fokozott figyelmet fordítanak a katasztrófavédelemért felelős szervezetek a várható nagy havazás miatt. Arra figyelmeztették a lakosságot, hogy ha nem feltétlenül szükséges, senki ne induljon útnak gépkocsival, ha pedig elindul, szerelje fel magát takaróval, üzemanyaggal, élelemmel és hólapáttal.

A pécsi Támasz Alapítvány szolgáltatásait ezen a télen mintegy 1300 hajléktalan veszi igénybe. Páva Zsolt polgármester elmondta: Pécs krízishelyszíne a Lauber Dezső Sportcsarnok lesz: az épület mindenki előtt nyitva áll majd, akinek nincs lehetősége más meleg helyre betérni, továbbá az egyházi intézményekre is támaszkodhatnak a rászorulók.

Szolnokon az úton elakadó autósoknak a városi kollégiumban biztosítanak meleg pihenőhelyet. Pókász Endre, a polgármesteri hivatal szóvivője azt mondta, azokat a hajléktalanokat, akik a nagy hidegben is a szabadban töltik az éjszakát, a polgárőrség és a rendőrség közös járőrszolgálata külön figyeli és szükség esetén meleg helyre viteti őket.

Győr védelmi bizottsága szerdán pontosította védelmi és intézkedési terveit, és előzetesen egy iskolát meg egy kollégiumot jelölt ki a veszélyeztetettek elhelyezésére.

Debrecenben háromszáznál több embert tudnak fogadni az éjjeli menedékek és melegedők, emellett folyamatos orvosi ellátást is biztosítanak a rászorulóknak. A fedél nélkül élőknek ugyanakkor azt tanácsolják, hogy elsősorban a számukra fenntartott fűtött szállóban vészeljék át a leghidegebb napokat.

Nagycenken és Tiszavasváriban rendkívüli tanítási szünetet kellett elrendelni, előbbi helyszínen a kazán hibája, utóbbin az iskola fűtési rendszerének az elavultsága miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Július 15. 07:59, hétfő | Belföld

Hétfőn magas középhőmérséklet, és nagyon erős UV-sugárzás várható

A legmagasabb, piros fokozatú figyelmeztetést adta ki a HungaroMet Zrt. öt vármegyére hétfő éjfélig a hőség miatt. Jelezték azt is: hétfőn az egész országban nagyon erős UV-B sugárzás várható, és néhol kialakulhatnak zivatarok is.

2024. Július 15. 07:58, hétfő | Belföld

Napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal

Jövő héten napos, meleg idő várható, néhol zivatarokkal, a hőség a hét elején tetőzik - derül ki a HungaroMet Zrt. előrejelzéséből, amelyet vasárnap juttattak el az MTI-hez.

2024. Július 15. 07:57, hétfő | Belföld

Mentőautó borult fel Budapesten

Mentőautó és személygépkocsi ütközött vasárnap délután Budapest XI. kerületében a Bocskai úton, a mentő a balesetben az oldalára borult - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyelete az MTI-vel.

2024. Július 14. 08:24, vasárnap | Belföld

Honvéd altiszteket avattak a Hősök terén