Városlista
2024. május 8, szerda - Mihály

Hírek

2013. December 23. 12:24, hétfő | Külföld
Forrás: MTI

Visszakerült a magyarokat sértő felirat a kolozsvári Baba Novac-szoborra

Visszakerült a magyarokat sértő felirat a kolozsvári Baba Novac-szoborra

A kolozsvári polgármesteri hivatal kijavíttatta a város egyik terén álló Baba Novac szobor magyarokat sértő feliratát, amit korábban ismeretlenek rongáltak meg.

A Krónika című napilapnak a hivatal szóvivője megerősítette, egy héttel ezelőtt az önkormányzat alkalmazottai állították vissza azt a feliratot, amelyet 1996-ban a szélsőségesen nacionalista Gheorghe Funar polgármester tetetett ki a talapzatra.
A Szabók bástyája előtt álló szobor feliratából október elején távolították el ismeretlen elkövetők a "magyarok" szót. A Kolozs Megyei Rendőrség nyomozást rendelt el, de nem tudta azonosítani a tetteseket.
A "Baba Novac, Vitéz Mihály hadvezére, akit szörnyű kínok között öltek meg a magyarok 1601. február 5-én" feliratot 2011-ben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) kifogásolta, az Országos Diszkriminációellenes Tanács azonban nem találta a diszkriminatívnak a megfogalmazást.
Szász Péter, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) Kolozs megyei szervezetének az alelnöke az MTI-nek nyilatkozva korábban elítélte a rongálást, de hozzátette, a rendőrségnek már a felirat törvénytelen elhelyezésekor el kellett volna kezdenie a nyomozást a műemléken történt engedély nélküli beavatkozás miatt.
Baba Novacot az erdélyi országgyűlés ítélte árulásért halálra. A hadvezért máglyán égették meg Kolozsvár főterén, majd holttestét a Szabók bástyája előtt karóba húzták. Egészalakos szobrát 1975-ben állították fel a karóba húzás helyszínén.
Baba Novac a szerb származású katona Vitéz Mihálynak, a moldvai és erdélyi trónt is rövid időre birtokló havasalföldi vajdának volt a bizalmi embere. Vitéz Mihályt a román történelemtankönyvek a román fejedelemségek - Havasalföld, Moldva és Erdély - első egyesítőjeként mutatják be.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez