Városlista
2024. február 20, kedd - Álmos

Hírek

2023. Június 28. 06:00, szerda | Életmód
Forrás: mti

Vitályos Eszter: 350 millió forint vallásos könnyűzenére

Vitályos Eszter: 350 millió forint vallásos könnyűzenére

Az idén 350 millió forint áll rendelkezésre a vallásos alkotóközösségek, zenei együttesek és zenészek hosszú távú működésének támogatására.

Pályázni július 25-én éjfélig lehet - jelentette be a kulturális tárca parlamenti államtitkára kedden Budapesten, sajtótájékoztatón.

Vitályos Eszter rendkívül fontosnak nevezte a keresztény nemzeti identitás megalapozását, megerősítését, ezt célozza a kormány által 2019-ben indított vallásos könnyűzenei program is, amely - szavai szerint - elősegíti a Kárpát-medencei vallásos hagyományok megőrzését.

"Nem titkolt szándékunk, hogy minél magasabb szintre emeljük a hazai vallásos könnyűzenei kultúrát. A program a vallásos közösségekben már meglévő hangszeres és vokális együttesek képzésének, tevékenységének, működésének támogatásáról szól; az alkotói munka segítésén, a professzionális vallásos könnyűzenei élet folyamatos fejlesztésén keresztül egységben kezeli a zenekarok, művészek, előadók támogatását" - hangsúlyozta az államtitkár.

Kitért arra, hogy a program a modern irányzatokat éppúgy magában foglalja, mint a gospelt, a spirituálét vagy a folkrockot. Megjegyezte: ez a fajta zene annyiban különbözik a popzene többi részétől, hogy "a dalszövegek az Isten iránt érzett szeretetről, a valódi szabadságról, a boldogságról szólnak".

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára arról beszélt, hogy az elmúlt négy évben 957 település, 962 katolikus és más keresztény felekezethez tartozó szervezet együttese, illetve 1390 magánszemély pályázhatott a kiírt támogatásra.

Felidézte: az egyházi könnyűzene a hatvanas-hetvenes években Sillye Jenő vezetésével indult el Magyarországon, és akkor a tiltott kategóriába tartozott, ezért az egyházi zenekarok mind felszerelésben, mind lehetőségeikben háttérbe voltak szorítva, támogatást nem kaptak. Soltész Miklós hozzátette, a helyzet 2019-ben változott radikálisan, amikor a kormány úgy döntött, hogy a Kárpát-medencén belül segíti a vallásos könnyűzenei együtteseket.

"Pályázni felszerelésekre, hangszerekre, hangosításra lehet egyéneknek, együtteseknek. A 350 millió forintos támogatási összeget négy kategóriában osztják ki: hangszert a kezdőknek, a profiknak, a határon túli magyaroknak, valamint hangszerfelújításra" - fejtette ki az államtitkár.

Fotó: Ezazanap.hu

Ezek érdekelhetnek még

2024. Február 20. 06:00, kedd | Életmód

Csaknem tizenkétezer erdei fülesbagoly telelt Magyarországon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) idén is elkészítette a Magyarországon telelő erdeifülesbagoly-csapatok országos felmérését.

2024. Február 19. 13:21, hétfő | Életmód

Ma van a Magyar Ápolók Napja

Hazánkban Kossuth Zsuzsanna hősies, önfeláldozó, emberséges cselekedete volt az alapköve a hazai ápolás fejlődésének.

2024. Február 18. 06:00, vasárnap | Életmód

60 éve állt csatasorba a mentőszolgálatnál ez a jármű

1964-ben egy új típusú, méreteiben rendkívül impozáns gépkocsival gyarapodott az Országos Mentőszolgálat rohamkocsiparkja.

2024. Február 17. 13:35, szombat | Életmód

Ennyi szén-dioxidot spórolt meg a MÁV 3 év alatt