Városlista
2024. április 17, szerda - Rudolf

Hírek

2019. Január 06. 18:02, vasárnap | Belföld
Forrás: mti - illusztráció: pixabay

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja

Vízkereszt a karácsonyi ünnepek zárónapja

Január 6-a vízkereszt, a karácsonyi ünnepek zárónapja, ezután kezdődik a farsangi időszak, amely az idén nagyon hosszú lesz, két hónapig tart majd -mondta Tátrai Zsuzsanna néprajzkutató az M1 aktuális csatornán vasárnap.

A karácsonyi ünnepkör végét jelzi a karácsonyfa ilyenkor szokásos elbontása is. Sok néphagyomány kapcsolódik a vízkereszthez, például a háromkirály-járás, amikor a bibliai háromkirályokat - Gáspárt, Menyhértet és Boldizsárt - megszemélyesítők házról házra mentek, énekeltek és köszöntötték a háziakat - ismertette.

Ilyenkor került sor a házszentelésre is; a házra felírták a háromkirályok nevének kezdőbetűit és az aktuális évszámot, ezzel kívánták megvédeni a portát és lakóit minden rossztól. Rendkívüli jelentőséget tulajdonítottak a szentelt víznek: ezzel hintették be azokat, akik útra keltek, a gyermeket váró asszonyokat, a vajúdó nőket, az újszülötteket, a lakodalomba indulókat, a haldoklókat és a halottakat is - sorolta a néprajzkutató.

Tátrai Zsuzsanna kiemelte azt is, hogy az utóbbi években ismét előtérbe került, erősödött a házszentelés hagyománya.

A többi fontos naphoz hasonlóan vízkereszthez is kapcsolódik időjárás-jóslás, eszerint ha január 6-án hideg volt, korai tavaszt vártak - mondta a néprajzkutató.

Címkék: karácsony, vízkereszt

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni