Városlista
2023. március 25, szombat - Irén, Írisz, Lúcia

Hírek

2011. Augusztus 29. 07:17, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Vörösiszapkatasztrófa: a szakemberek még mindig dolgoznak

Vörösiszapkatasztrófa: a szakemberek még mindig dolgoznak

Folytatódott a külterületek mentesítése az elmúlt héten a tavaly októberi vörösiszap-katasztrófa térségében, a szakemberek a kolontári halastó, a Marcal folyó és a Torna-patak medrének kotrásán dolgoznak.

A kéthektáros vízfelülettel rendelkező kolontári horgásztó medrének hetven százalékát már megtisztították, a vörösiszappal telítődött mesterséges tó lúgos vizét folyamatosan szivattyúzzák, semlegesítik és ülepítik - közölte a helyreállítás és az újjáépítésről szóló heti összefoglalóban a katasztrófavédelem.

A tó mentesítését végző Aranyponty Zrt. vezérigazgatójának korábbi tájékoztatása szerint szeptemberben végeznek a tó megtisztításával, amelyből kotróhajóval naponta három-ötszáz köbméternyi erősen lúgos vizet termelnek ki.

A labirintusszerűen kiépített ülepítő medencékben a vizet először sósavval semlegesítik, majd a több fázisú ülepítést követően a Torna-patakba engedik, amelynek a pH-értékét folyamatosan ellenőrzik. A mesterséges tó tisztítását nehezíti, hogy a meder több természetes forrásból állandóan újratöltődik.

A katasztrófavédelem közölte: az Újjáépítési Katasztrófavédelmi Törzs öt vállalkozói kárenyhítési szerződést kötött meg, és a tizennégy bontásra ítélt vállalkozói ingatlanból kilencet elbontottak Devecserben. A külterületekről a katasztrófa óta eltelt csaknem tizenegy hónap alatt 884 ezer köbméter szennyezett anyagot és 149 ezer köbméter bontási törmeléket szállítottak be az ajkai timföldgyár területére, a helyreállításban-újjáépítésben az elmúlt héten naponta átlagosan kétszáz fő dolgozott százhatvan munkagéppel - tájékoztatott a köztévé.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: vörösiszap

Ezek érdekelhetnek még

2023. Március 25. 10:27, szombat | Belföld

Orbán Viktor Szerbiába utazik

Orbán Viktor miniszterelnök szombaton munkalátogatást tesz Belgrádban, ahol Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnökkel tárgyal - tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a kormányfő sajtófőnöke.

2023. Március 25. 10:25, szombat | Belföld

OMSZ: egyre több orvos csatlakozik az új ügyeleti rendszerhez

Április 1-jén Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében is elindul az új, egységes alapellátási ügyeleti rendszer, az ügyelethez a háziorvosok és a házi gyermekorvosok ott is egyre nagyobb számban csatlakoznak.

2023. Március 25. 07:41, szombat | Belföld

Már lehet jelentkezni a nyári balatoni Erzsébet-táborokba

Már jelentkezhetnek az iskolák a nyári balatoni Erzsébet-táborokba - jelentette be a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára a közösségi oldalán pénteken.

2023. Március 25. 07:40, szombat | Belföld

Orbán Viktor: megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól

Megvédjük a gazdákat az ukrán gabonadömping káros hatásaitól - jelentette be a miniszterelnök közösségi oldalán pénteken.