Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2015. Október 01. 07:00, csütörtök | Külföld
Forrás: Pogár Demeter, az MTI tudósítója jelenti:

Washington kész katonai konfliktusmegelőző tárgyalásokra Moszkvával

Washington kész katonai konfliktusmegelőző tárgyalásokra Moszkvával

Az Egyesült Államok kész minél előbb, még a héten tárgyalásokat kezdeni Oroszországgal a Szíriában párhuzamosan folytatott katonai műveletek közben potenciálisan előforduló konfliktusok megelőzéséről

- jelentette ki szerdán az ENSZ Biztonsági Tanácsában John Kerry amerikai külügyminiszter.

Amerikai kormányzati források szerint a Szíriában szerdán megkezdett orosz légicsapásokat megelőzően még nem kezdődtek meg a potenciális konfliktusok kiküszöböléséről szóló kétoldalú katonai tárgyalások.

Az amerikai külügyminiszter kilátásba helyezte az amerikai vezetésű IÁ-ellenes koalíció katonai fellépésének "drámai" fokozását.

"Precíziós légicsapásokkal fogjuk bebiztosítani, hogy az IÁ-nak sehol sem legyen semmilyen menedéke szíriai földön" - mondta.

Kerry kijelentette, hogy az Egyesült Államok kész üdvözölni az orosz katonai fellépést, ha az Iszlám Állam (IÁ) és az al-Kaida terrorszervezetek ellen irányul, de Washingtont súlyosan aggasztaná, ha Moszkva olyan területre sújtana le, ahol az IÁ nem folytat műveleteket.

Az amerikai diplomácia vezetője ugyanakkor hangot adott meggyőződésének, hogy az IÁ-t nem lehet legyőzni, ha Bassár el-Aszad elnök hatalmon marad és a vele való szövetségben nem lehet megoldást találni a szíriai problémára. Hangsúlyozta, hogy Szíriát sem az IÁ, sem Aszad nem tudja egyesíteni és kormányozni.

Kerry emlékeztetett rá: a szíriai konfliktus úgy kezdődött, hogy a kormány a jogaikat követelő fiatalok közé lövetett, és hangsúlyozta, hogy Aszadnak sosem fognak megbocsátani azok, akiknek ártott.

Címkék: amerika, katona, orosz, Szíria, USA

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Kisebb földrengés volt Ausztriában

Kisebb földrengés volt vasárnap Ausztriában, a magyar határhoz közel eső térségben.

2024. Április 15. 06:00, hétfő | Külföld

Iráni drón- és rakétatámadás - A Biztonsági Tanács rendkívüli ülésen tárgyal a támadásról

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést tart az Irán által Izrael ellen indított drón- és rakétatámadások nyomán, miközben a G7-csoport is tanácskozik vasárnap a kialakult helyzetről.

2024. Április 12. 06:00, péntek | Külföld

Moszkva nem vesz részt a Zelenszkij-féle béketervről tartandó tanácskozáson

Oroszország nem vesz részt a Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervéről Svájcban megrendezendő tanácskozáson - közölte Marija Zaharova orosz külügyminisztériumi szóvivő csütörtökön a Telegram-csatornáján.