Városlista
2024. május 11, szombat - Ferenc

Hírek

2012. Augusztus 23. 05:00, csütörtök | Külföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

WTO tag lett Oroszország - jól járhatnak a gyógyszercégek

WTO tag lett Oroszország - jól járhatnak a gyógyszercégek

Oroszország mától a Kereskedelmi Világszervezet tagja lett. Belépése nyomán Oroszországnak az eddigieknél alacsonyabb importvámokat kell bevezetnie, amitől a külföldi áruk versenyképesebbé válnak az orosz piacon.A WTO miniszteri értekezlete tavaly decemberben döntött úgy, hogy felveszi tagjai közé Oroszországot, ami az Uniós exportot becslések szerint évente mintegy 4 milliárd euróval emeli majd.

Az oroszok az európai termékeket jóval alacsonyabb áron tudják majd megvásárolni, miközben olajukat és gázukat kedvezőbben értékesíthetik. Nem elhanyagolható előnye azonban az orosz WTO-csatlakozásnak, hogy a belépéssel a befektetők szemében mindenképpen nőhet a bizalom Oroszország, mint beruházási helyszín iránt, ugyanis Moszkvának a csatlakozással olyan szabályokat kell majd betartania, amely átlátható, kiszámítható üzleti környezetet ír elő.

Jól járhatnak a gyógyszercégek Oroszország WTO-tagságával. Moszkvának ugyanis a belépéssel kötelezettséget kellett vállalnia a komoly méreteket öltött gyógyszerhamisítás elleni fellépésre - írja a Világgazdaság. Ludvig Zsuzsa, az MTA Világgazdasági Intézetének főmunkatársa azt mondta, hogy a magyar mezőgazdasági, élelmiszeripari kivitelt is tovább erősítheti az orosz WTO-csatlakozás.Az orosz belépéssel elsősorban a fejlett nyugati országok, így az EU és az Egyesült Államok járnak jól, főleg a szolgáltatások exportja révén. A csatlakozás presztízs szempontból is fontos Moszkva számára, ugyanis azzal, hogy a világ nagy gazdaságai közül utolsóként végre csatlakozik a WTO-hoz, azt a jelzést küldi a nemzetközi közösség felé, hogy gazdasági, kereskedelmi ügyekben megbízható partnerként kész együttműködni.

Ami Magyarországot illeti, a hazai mezőgazdasági, élelmiszeripari kivitelt tovább erősítheti az orosz WTO-csatlakozás, azonban ezekben az ágazatokban az alacsonyabb vámtételek egyes termékek esetében csak bizonyos kvótaszint alatt érvényesülnek, vagyis a magyar cégeknek kiélezett versenyre kell számítaniuk más országok exportőrjeivel a kvótán belüli szállításokért – emelte ki Ludvig Zsuzsa.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 11. 07:00, szombat | Külföld

Az Egyesült Államok újabb 400 millió dollár értékű hadifelszerelést küld Ukrajnába az orosz offenzíva elleni védekezéshez

Az Egyesült Államok 400 millió dollár (mintegy 170 milliárd forint) értékű újabb fegyverszállítmányt és katonai felszerelést küld az ukrán hadsereg számára, közvetlenül a hadszíntérre.

2024. Május 09. 06:00, csütörtök | Külföld

Ukrán elnök: Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal

Ukrajna érdekelt a jószomszédi kapcsolatokban Magyarországgal, és a kétoldalú együttműködés fejlesztésében a kereskedelem, az energia és a logisztika területén

2024. Május 08. 10:18, szerda | Külföld

A lengyel határőrség feltartóztatott egy szökött orosz katonát

Egy, a fehérorosz határon át illegálisan Lengyelországba belépő orosz katonát tartóztatott fel a lengyel határőrség.

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni