Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2021. Június 16. 14:07, szerda | PR

Zajcsökkentés házilag? Segít az ablakszigetelés!

Zajcsökkentés házilag? Segít az ablakszigetelés!

A rosszul záró, öreg ablakok problémájával általában a hőszigetelés kapcsán szoktunk találkozni, de jó, ha tudod, hogy az ablakszigetelés a zajcsökkentésben is óriási szerepet játszik.

Minimális befektetéssel sokat javíthatsz a helyzeten.

Patinás, régi házban élsz, öreg ablakokkal, amiket nem lehet lecserélni a műemlékvédelem miatt, de pénzed sem nagyon lenne rá. Csörömpöl a villamos az ablak alatt, a kereszteződésben induló és forduló autók zaja pedig az éjszakai altatódaloddá vált. Ismerős a helyzet? Ha szeretnél javítani rajta, akkor érdemes megismerkedned az ablakszigetelési lehetőségekkel.

Mitől zajos a lakás?

A forgalom folyamatos zajt és ezzel rezonanciát generál a házakban függetlenül attól, hogy régi vagy új az épület. Túl azon, hogy a födémben keletkezett rezonanciát semmiféle szigeteléssel utólag nem lehet orvosolni, az ablakon beszűrődő hangok mennyiségét igenis lehet csökkenteni.

Ezért is szokták modern, hangszigetelt ablakokra cserélni a rosszul záró, régi ablakokat, a réseken ugyanis akadálytalanul áramlik be a zaj. Ha erre nincs lehetőséged bármilyen ok miatt, próbáld ki az utólagos ablakszigetelést. Ez a hangok tompítása mellett a hőszigetelésben is óriási segítség lesz a téli időszakban.

Hogyan működik az ablakszigetelés?

Az utólagos ablakszigetelés rendkívül praktikus megoldás. Alapjában véve egy öntapadó, szuper rugalmas gumiszalag, amivel az ablak és a keret közötti réseket zárod el, így ott megszűnik a zaj és a por beáramlása – és a meleg kiáramlása. A gumiszalag bizonyos kereteken belül rugalmasan veszi fel a rés méretét és formáját, így alkalmazkodik a régi ablakok jellemzően nem egyenletes réseihez.

Milyen ablakszigetelési szalagok léteznek?

Ha már valaha is közelebbről megnéztél egy kiszáradt, öreg ablakot, akkor biztosan észrevetted, hogy az ablakkeret és az ablakráma közötti rések formája és mérete nagymértékben változik. Erre a problémára ad megoldást, hogy az ablakszigetelési szalagokat többféle profillal gyártják.

Az E profil a kisebb réseket tömi, a P profil elzárja az akár fél centis réseket is, míg a D profil esetében akár 7 mm-es rések is biztonsággal zárhatók. Érdemes alaposan megvizsgálni az ablakot, mielőtt felragasztanánk az ablakszigetelési szalagokat, mert előfordulhat, hogy bizonyos részeken elég az E profil, máshol azonban akár a D-re is szükség lehet.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.